Ένας οδηγός για αρχάριους για το σκωτσέζικο ουίσκι: ιστορία, περιοχές, μονοπάτια – και τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε μια σταγόνα

 Ογαελικός όρος για το ουίσκι - uisge beatha , ή "νερό της ζωής" - δείχνει πόσο εγγενώς συνδέεται το ποτό με την κουλτούρα της Σκωτίας. Το ουίσκι της Σκωτίας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός γεωγραφίας και ιστορίας που αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου, σε συνθήκες που σημαίνει ότι κανένα άλλο ουίσκι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ως προς την γενεαλογία, τον χαρακτήρα και την ποικιλομορφία των αποσταγμάτων που παράγονται.

Ποιο άλλο εθνικό ποτό θα μπορούσε να υπερηφανεύεται για ένα παρελθόν με περιπετειώδεις μοναχούς, πειραματιστές βασιλιάδες και έναν διάσημο ποιητή;Αεροπορικα εισητηρια  Ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μια τοπογραφία τυρφώνων, ερεικών αυλών και αλμυρού ωκεανού; Να τι κάνει το σκωτσέζικο ουίσκι τόσο ξεχωριστό. Πώς να πιείτε ουίσκι στη Σκωτία

Ιστορία του σκωτσέζικου ουίσκι

Ήταν πιθανόν εκείνοι οι μάστορες της παρασκευής αλκοόλ, οι μοναχοί, που μπορούν να πιστωθούν με την πρώτη απόσταξη ουίσκι στη Σκωτία . Καθώς ο μοναχισμός εξαπλώθηκε βόρεια από την ηπειρωτική Ευρώπη τον 11ο αιώνα, το ίδιο έκανε και η τεχνογνωσία των ιερών ανδρών στην οινοποίηση: το κλίμα της Σκωτίας εμπόδιζε την άνθηση των σταφυλιών, ακτοπλοϊκά εισιτήρια ωστόσο τα σιτηρά εξακολουθούσαν να είναι καλά. 

Η παλαιότερη τεκμηρίωση της παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας το 1494 έχει έναν μοναχό ως αποστακτήρα. eshop Ο βασιλιάς της Σκωτίας Ιάκωβος IV (1488–1513) ήταν ο πρώτος που εκτίμησε περίφημα το aqua vitae, αν και για τη χρησιμότητά του ως συστατικό της πυρίτιδας όσο και για τη γεύση του, που εκείνη την εποχή θα ήταν δυνατή, τραχιά και χωρίς ωρίμανση που έδινε ουίσκι. τέτοια γεύση σήμερα.

Ωστόσο, το ουίσκι αυξήθηκε σε δημοτικότητα και το κοινοβούλιο της Σκωτίας θέλησε σύντομα να το εκμεταλλευτεί. Οι πρώτες πληρωμές δασμών σε ισχυρά πνεύματα επιβλήθηκαν το 1644 αλλά ήταν διαβόητα άδικες. τα νεα της ημερας Κατά συνέπεια, η παραγωγή ουίσκι οδηγήθηκε υπόγεια, κατασκευάστηκε σε αυτοσχέδιους αποστακτήρες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες μακριά από το νόμο και μεταφέρθηκε από λαθρέμπορους για να αποφύγουν αυτούς τους φόρους. 

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του φόρου κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού βάρδου Robert Burns στα τέλη του 18ου αιώνα, επιχείρησαν το δύσκολο έργο να εξασφαλίσουν ότι οι λανθασμένοι οινοπνευματοποιοί πλήρωναν τα τέλη τους.Αεροπορικα εισητηρια  Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών της επιχείρησης απόσταξης ήταν υψηλές και πολλοί πόροι σπαταλήθηκαν παντού. Το κοινοβούλιο άλλαξε τακτική, ψηφίζοντας νομοθεσία για να κάνει τη νόμιμη παραγωγή ουίσκι πιο ελκυστική για τους οινοπνευματοποιούς και το 1824 ο George Smith έγινε ο πρώτος οινοπνευματοποιός που πήρε άδεια σύμφωνα με τους νέους νόμους, ιδρύοντας την Glenlivet Distillery.

Οι μέρες του καβαλιέρου του Ουίσκι είχαν τελειώσει. τώρα η εστίαση ήταν στο να μην είναι εφικτό το απόσταγμα σε μεγάλες ποσότητες στις μέρες της εξοχικής βιομηχανίας του ποτού. Η εφεύρεση της στήλης αύξησε ακόμα τη χωρητικότητα και όταν το παράσιτο της φυλλοξήρας κατέστρεψε τους αμπελώνες της Γαλλίας το 1880, η ζήτηση για ουίσκι αυξήθηκε καθώς το κρασί, το κονιάκ και το κονιάκ έπεσαν. 

Η ποσότητα του ουίσκι έξω από τη Σκωτία μεγάλωνε τώρα, αλλά μόλις τον 20ο αιώνα έγινε το υψηλών προδιαγραφών απόσταγμα που είναι σήμερα airticketsΟ Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ ψήφισε τον νόμο περί ανώμαλων οινοπνευματωδών ποτών το 1915, καθιστώντας υποχρεωτική την ωρίμανση για τουλάχιστον δύο χρόνια και βελτιώνοντας σημαντικά τη γεύση του ουίσκι.

Στη δεκαετία του 1950, το single malt ουίσκι, ένα προϊόν συνώνυμο της ποιότητας σε αντίθεση με τα blends και τα grain ουίσκι που κυριαρχούσαν στην αγορά μέχρι εκείνο το σημείο, άρχισε να επώνυμα σωστά. Από τότε, το single malt ουίσκι της Σκωτίας βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων οινοπνευματωδών ποτών,skyscanner όχι μόνο για τη χαρισματική ιστορία του αλλά και για την ποιότητά του, προσφέροντας στους γνώστες του ουίσκι μια παλέτα γεύσης και πολυπλοκότητα ασυναγώνιστη πουθενά αλλού.

Τι ξεχωρίζει το single malt σκωτσέζικο ουίσκι;

Όλη η παραγωγή ουίσκι ξεκινά με το μούχλα των σιτηρών στο νερό. Τα σκωτσέζικα single malts χρησιμοποιούν μόνο ποιοτικό βυνοποιημένο κριθάρι και νερό πηγής που φημίζεται για την καθαρότητά του. Το ουίσκι single malt τυπικά αποστάζεται με διπλή απόσταξη σε χάλκινους αποστακτήρες, skyscan οι οποίοι δημιουργούν πολύ περισσότερα ομοιογενή από την απόσταξη στήλης και επομένως πιο περίπλοκες γεύσεις.

Η απόσταξη γίνεται επίσης σε λιγότερο από 94,8 ABV, που σημαίνει ότι το αλκοόλ δεν έχει καμία πιθανότητα να καταπατήσει τη γεύση και το άρωμα των φυσικών συστατικών του πυρήνα. Η ωρίμανση συμβαίνει για τουλάχιστον τρία χρόνια –και συχνά δεκαετίες ακόμη περισσότερο– σε δρύινα βαρέλια. Αυτό συμβαίνει όταν προσδίδεται κυρίως η πλούσια τελική γεύση μιας βύνης.

Η γεωγραφία της Σκωτίας είναι μια από τις μεγάλες αντιθέσεις που συσκευάζονται μαζί σε μια σχετικά μικρή περιοχή, και αυτό ασκεί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα οινοπνευματώδη ποτά της χώρας (βλ. Περιοχές ουίσκι της Σκωτίας, παρακάτω).

Τέλος, δεν είναι μόνο οι διαδικασίες παραγωγής αλλά οι άνθρωποι που την παράγουν, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από οικογένειες με πολλές γενιές τεχνογνωσίας στην παραγωγή ουίσκι.


Περιοχές ουίσκι της Σκωτίας

Η Σκωτία χωρίζεται γενικά σε πέντε περιοχές ουίσκι, η καθεμία με τη δική της μοναδική τοπογραφία που επηρεάζει τα οινοπνευματώδη ποτά που αποστάζονται μέσα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σιάτλ